lečenje od kockanja
Defektološko savetovalište "Entera"


      Pop Lukina 20/1, Beograd
      E-mail: pomoc@entera.co.rs

      Telefoni: 011/3281-465
                       011/2630-445


Lečenje od kockanja 

Zavisnost od kockanja – patološko kockanje

Patološko kockanje tj. zavisnost od kockanja je vrsta zavisnosti koja se ogleda u izvitoperenju zadovoljenja ljudske potrebe za novcem i neizvesnošću, kroz igranje kockarskih igara, gde svet igre postaje zamena za realnost. Kao najizraženije negativne posledice ove zavisnosti javljaju se psihofizički, porodični, ekonomski - finansijski problemi, koji za sobom najčešće povlače profesionalne, krivično-pravne i druge socijalne posledice.

Sledeće igre su najzastupljnije među patološko kockarima u Srbiji i na njh se najčeće stvara zavisnost:

  •  klađenje
  •   poker i slot aparati
  •  rulet – elektronski i „živi“
  •   teksaški poker
  •  Black Jack
  •  barbut
  •   i druge

Karakteristike zavisnika od kockanja - patološkog kockara su sledeće: preokupiranost kockanjem, pozajmljivanje i trošenje ogromnih količina novca, progresivno zanemarivanje obaveza, gubitak interesovanja, tendencija ka krađama, suicidalne ideje, a često se dešava da je kod kockara već postojao problem sa drogom ili alkoholom, ili da je on nastao kao posledica kockanja. Dakle, kockar je čovek preokupiran kockanjem, te često priča o tome; on odvaja veliki deo novca kojim raspolaže na klađenje i druge kockarske igre, vremenom on počinje redovno da odlazi u kladionicu, da posećuje kazina, prati teletekst, „proučava“ listu i slično. Sve češće zapostavlja svoje obaveze (školu ili studije, odnosno posao), laže bliske osobe o kockanju (o učestalosti i/ili ulozima) – naročito porodicu, a sve čeće počinje da pozajmljuje novac od drugih. On više  ne može da kontroliše svoju želju za kockanjem. Sve navedeno je roditeljima, suprugama i drugim članovima porodice patološkog kockaraq signal da je ovaj vid kockanja prerastao u zavisnost i kao takav zahteva stručnu pomoć.

Najzastupljeniji oblik patološkog kockanja u Beogradu i Srbiji je zavisnost od klađenja koja se manifestuje kao patološka želja i potreba pojedinca za klađenjem. Poseban problem kod nas predstavlja masovna pojava odlaženja mlađe populacije u sportske kladionice, koja se prezentuje kao poželjan stil života. Sve je češća pojava da se klađenje iz zabave i hobija pretvori u zavisnost još na adolescentskom uzrastu, te se roditeljima preporučuje da obrate pažnju na to kako njihova deca provode vreme i na šta troše novac, kako bi blagovremeno reagovali i predupredili nastanak zavisnosti.

Lečenje kockarske zavisnosti tj. patološkog kockanja, kao i kod drugih zavisnosti, podrazumeva psihosocijalni tretman vođen od strane stručnog lica, koji traje najmanje godinu dana i u njega se uključuju i zavisnik kockar i članovi njegove porodice, a po potrebi i druga lica iz socijalnog okruženja zavisnika.

  Entera na:

   narkomanija entera facebook
  internet zavisnost entera twitter
   kockanje entera youtube
   glam dama
   nikad heroin
 .: Defektološko savetovalište Entera :: www.entera.co.rs :.                                                                                                            .: Design by Veljko Batinić - batinic.v@sbb.rs :.